Jak wybrać dobre jajka (na Wielkanoc i nie tylko)

Jak wybrać dobre jajka?Jajko jajku nierówne. Ułożone na sklepowych półkach czy bazarowych stoiskach, zamknięte w kartonowych wytłoczkach kurze jaja mogą się od siebie bardzo różnić. Wielkością, barwą skorupki, wagą, kolorem i rozmiarem żółtka, smakiem, pochodzeniem...

W niniejszym poradniku pokażemy jakie jajka najlepiej nadają się do wybranych zastosowań oraz jak wybrać najlepsze spośród nich - to jest te najświeższe, najzdrowsze i najsmaczniejsze.

 

Jaja z chowu klatkowego, z wolnego wybiegu i hodowli ekologicznej - podstawowe różnice

Aż 2/3 dostępnych na rynku jaj pochodzi z chowu klatkowego. Jest to najbardziej masowy sposób produkcji jaj (przez co są one też najtańsze) - kury całe życie spędzają w niewielkich klatkach (zazwyczaj umieszczonych w halach), gdzie są karmione jednostajnym pokarmem. Jego niewielkie zróżnicowanie, jak i "styl życia" kury oczywiście negatywnie wpływa na smak i skład chemiczny jajka.

Kury z wolnego wybiegu prowadzą znacznie szczęśliwszy tryb życia - przebywają na świeżym powietrzu, poza przemysłową paszą mając możliwość konsumowania tego, co znajdą na swoim wybiegu. Niestety znajdą raczej niewiele - wolny wybieg zazwyczaj nie oznacza bowiem zielonej łąki, a przetrzebiony przez dziesiątki, setki, a czasem nawet tysiące innych kur piaszczysty teren. Jaja od kur z wolnego wybiegu są nieco droższe w stosunku do chowu klatkowego, ale ich jakość niekoniecznie musi być wyższa.

Wątpliwości nie ma za to w przypadku hodowli ekologicznych, dostarczającym kurom zróżnicowanej diety oraz optymalnych warunków życia i rozwoju. Jajka tego typu są zdecydowanie najzdrowsze i najsmaczniejsze, ale niestety przy tym i najdroższe.

Pochodzenie jajka, a nasze zdrowie

Warto wiedzieć, że w składzie jajek znajdują się m.in. kwasy omega-3 oraz omega-6, których organizm człowieka nie wytwarza, a które są niezmiernie istotne dla jego zdrowia (m.in. są jednym z budulców układu nerwowego, regulują krzepnięcie krwi, zapobiegają zapaleniom, ograniczają powstawanie komórek tłuszczowych). Ich zawartość w jajku zależy od rodzaju i stopnia zróżnicowania żywności spożywanej przez kury. Dlatego jeśli zależy nam by jajko dostarczało nam jak najwięcej wartościowych substancji w odpowiednich proporcjach, powinniśmy zwracać uwagę na jego pochodzenie (jaja z hodowli ekologicznych charakteryzują się kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt razy korzystniejszym rozkładem wspomnianych kwasów w stosunku do jaj z chowu klatkowego).

Jakie wybrać jajka do czego?

Jak już wspomnieliśmy, najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka pochodzą z hodowli ekologicznej. Nie oznacza to jednak, że musimy je wykorzystywać do wszelkich zastosowań. Przykładowo, do malowania pisanek wielkanocnych (które zazwyczaj pełnią jedynie funkcję dekoracyjną) lepiej sięgnąć po znacznie tańsze jaja z chowu klatkowego. W tym przypadku, bardziej niż na pochodzenie, warto zwrócić uwagę na barwę skorupki jajka. Najlepiej farbują się jaja pokryte białą skorupką - ich kolor jest zawsze jednolity i wolny od przebarwień (warto pamiętać, że białe skorupki wymagają o około 5 minut dłuższego przebywania w barwniku, by osiągnąć intensywny odcień). Do malowania wybierajmy jajka bez najmniejszych nawet pęknięć - będą one bowiem bardzo widoczne po nałożeniu barwnika. Istotne znaczenie ma tu również faktura skorupki. Te jajka, które mają naturalne zgrubienia i skazy będzie nam trudno przyozdobić. Do malowania wybierajmy więc idealnie gładkie bądź przed nałożeniem farby spróbujmy jajko delikatnie wyszlifować (np. drobniutkim papierem ściernym). Uwaga! Na pisanki najlepiej nadają się jajka małe bądź średniej wielkości (S/M). Ich skorupka jest znacznie grubsza niż jajek dużych i istnieje mniejsze ryzyko jej pęknięcia podczas gotowania.

Z oczywistych względów, do faszerowania najwłaściwsze będą natomiast jaja w rozmiarze dużym - L bądź XL. Do pieczenia bądź do innych zastosowań, w których zależy nam przede wszystkim na żółtku, lepiej sięgać po jaja mniejsze - jaja w rozmiarze S i M mają bowiem największy stosunek żółtka do białka.

Jeśli pożądamy żółtek w ładnym, żółto-pomarańczowym kolorze (np. do różnego rodzaju posypek) sięgnijmy po jaja z hodowli ekologicznej (barwa żółtka zależy od rodzaju pokarmu pobieranego przez kurę). Kury z chowu klatkowego znoszą zazwyczaj jajka z żółtkami bladożółtymi (chyba, że ich pasza zawiera domieszkę kukurydzy bądź karotenu).

Co oznaczają stemple na jajkach?

No dobrze, ale jak rozpoznać klasę jajka bądź dowiedzieć się gdzie zostało "wyprodukowane"? Nic prostszego. W Unii Europejskiej funkcjonuje jednolity sposób oznaczania jajek skierowanych do handlu detalicznego. Każde dostępne w sklepie jajko musi posiadać specjalny stempel, złożony z ciągu liter i cyfr, informujących m.in. o jego jakości czy miejscu i sposobie wytworzenia. Przykładowy kod na jajku prezentuje się następująco: 1-PL-55667788.

Pierwsza cyfra kodu informuje nas o sposobie produkcji jajka. Oznaczenie to przyjmuje cztery wartości z zakresu 0-3, gdzie:

  • 0 – jajka od kur z hodowli ekologicznej,
  • 1 – jajka od kur z wolnego wybiegu (kury mogą przebywać zarówno w kurniku, jak i na wolnym powietrzu),
  • 2 – jajka od kur z chowu ściółkowego (klatki bądź kurniki zaopatrzone są w ściółkę),
  • 3 – jajka od kur z chowu klatkowego (kury całe życie spędzają w zamkniętych klatkach, brak ściółki).

Kolejne znaki w kodzie informują o kraju pochodzenia jajka (w naszym symbol PL oznacza, że krajem produkcji jajka była Polska) oraz o jego producencie (8-cyfrowy weterynaryjny numer identyfikacyjny, w którego skład wchodzą: 2-cyfrowy kod województwa, 2-cyfrowy kod powiatu, 2-cyfrowy kod zakresu działalności oraz 2-cyfrowy kod firmy w danym powiacie). 

Na niektórych jajkach możemy się spotkać z dodatkowymi symbolami (np. literą B, trójkątem, rombem bądź literą C opisaną w kole) oznaczającymi niższe klasy jakości: B lub C. Są to jaja przede wszystkim przemysłowe, niedostępne w sklepach, stąd nie będziemy się nimi zajmować. Więcej informacji na ich temat można znaleźć m.in. na Wikipedii.

To co (oprócz pochodzenia) powinno nas interesować podczas wyboru jajka, to jego wielkość. Na wytłoczkach, a czasem też na samym jajku klasy A znajdziemy oznaczenia S, M, L oraz XL, gdzie:

  • XL – oznacza jajko bardzo duże: 73 g i więcej,
  • L – oznacza jajko duże: od 63 g do 73 g,
  • M – oznacza jajo średnie: od 53 g do 63 g,
  • S – oznacza jajo małe: poniżej 53 g.

Uwaga! Niektóre jaja dostępne w sprzedaży mogą nie posiadać żadnych oznakowań (dopuszcza to prawo). Dotyczy to przede wszystkim jaj z chowu przydomowego (przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej). Jaja tego typu możemy znaleźć na bazarach, w gospodarstwach wiejskich, przy drogach. Warto jednak pamiętać, że wspomniany "chów przydomowy" nie musi oznaczać hodowli ekologicznej. Nieoznakowane jaja z niepewnego źródła to inwestycja "w ciemno" - jaja te równie dobrze mogą pochodzić od kur przetrzymywanych w klatkach.

Jak wybrać dobre jajka?

Na koniec garść wskazówek, jak wybrać dobre jajka na Wielkanoc (i nie tylko):

  • zawsze przed zakupem otwieraj pudełko (wytłoczkę) w celu sprawdzenia czy nie zawiera ona jaj pękniętych/rozbitych,
  • sprawdź datę ważności jaj (na wytłoczce bądź na samym jajku),
  • w razie wątpliwości co do świeżości jaj, możesz szybko sprawdzić ich stan, wkładając jajko do kubka z wodą - jeśli jajko tonie, to jest świeże, a gdy wypływa na powierzchnię - jest zepsute,
  • jaja z chowu przydomowego (bez oznaczeń) nie muszą pochodzić z hodowli ekologicznej.

 

Share

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Ostatnio na Niemarkowym Blogu...

  • Czy dwuletnia gwarancja może obowiązywać tylko rok?
    Czy dwuletnia gwarancja może obowiązywać tylko rok?

    Wybierając produkt kierujesz się zapewne jego walorami użytkowymi, ceną, jakością wykonania oraz usługami dodatkowymi, takimi jak długość okresu gwarancji. Im dłuższa tym oczywiście lepiej - świadczy ona bowiem o zaufaniu producenta bądź sprzedawcy do oferowanego urządzenia i w razie potrzeby gotowości do jego naprawy. Problem jednak w tym, że czasem długi okres gwarancyjny jest jedynie chwytem marketingowym, nie mającym zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością.

    Share
    Czytaj dalej...

Polityka prywatności

Użytkowanie serwisu Niemarkowe.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie przez niego plików cookie (polityka cookies).

Zainteresują Cię również

chinskie-sklepy-internetowe-zakupy-made-in-chinaNiemal wszystko co kupujemy (no, może poza żywnością) wyprodukowano w Chinach. Dlaczego by więc nie...
ceny-benzyny-on-lpg-gdzie-szukac-najtanszych-paliwRosnące ceny paliw nie napawają optymizmem. Tankując, wciąż płacimy więcej i więcej. Warto jednak...
jakie-opony-letnie-wybracKażdej wiosny kierowcy stają przed koniecznością wymiany opon w swoich samochodach z zimowych na letnie....
naziemna-telewizja-cyfrowa-jak-wybrac-dekoder-cyfrowyW Polsce trwa obecnie proces wdrażania naziemnej telewizji cyfrowej. Aby cieszyć się jej dobrodziejstwem...

Sonda

Czy kiedykolwiek korzystałeś z oferty chińskiego sklepu internetowego?

Tak i jestem zadowolony(a) - 30%
Tak i żałuję - 5%
Nie, ale zamierzam - 20%
Nie i nie zamierzam - 45%

Wszystkich głosów: 20
The voting for this poll has ended on: czerwiec 30, 2013